Thursday, October 7, 2010

Kenapa Itu dan Ini Tidak Boleh

Saya pernah terdengar,

“Suka hati kamilah nak pegang tangankah. Nak buat apa-apakah. Ni diri kami. Suka hati oranglah nak buat apa..”

Nah. Itu diri mereka. Tapi mungkin mereka tidak sedar. Diri mereka itu milik ALLAh SWT!

Lagi pernah menerima pertanyaan dari seorang kawan,

“Lelaki dan perempuan, tidak boleh berkawankah?”

Nah, ada pula yang menjawab dengan lantangnya. “Tidak boleh!” Uish. Kenapa tidak boleh? ALLAh tidak pernah menyuruh manusia tidak berbaik-baik antara satu sama lain, apatah lagi memutuskan silaturrahim.

Sabda Baginda SAW :

“Janganlah kalian saling membenci, saling hasad dan dengki, saling berpaling dan saling memutuskan hubungan silaturrahim…” – HR. Bukhari dan Muslim

Ummmchak!! Bukan tidak boleh bergaul dan berinteraksi dengan kaum yang berlawan jenis, tapi ALLAh sudah meletakkan syariat yang akan memandu manusia ke arah kesejahteraan. Makanya, setiap tingkah laku, tutur kata apabila bersama dengan bukan mahram mesti dijaga dengan baik.

Bukan penyeksaan. Tapi rahmat kebaikan dan kemuliaan untuk semua.

ALLAH Menghalalkan Yang Baik
Pernah tak sahabat semua mendengar rintihan manusia yang mengatakan Islam itu susah. Islam itu ini. Islam itu rumit. Dan yang berkata begitu pula ada penganut agama Islam itu sendiri. Bahagian mana yang sangat rumit bagi dirinya, ya?

“Sikit-sikit tak boleh. Itu ini tak boleh!” ucap sang kawan.

Senyum.

Benarkah dakwaan tu? Atau diri manusia itu sendiri yang tidak mahu mengikut peraturan yang pastinya mendatangkan kebaikan untuk dirinya sendiri. Degil mungkin.